D16P5/1 Ființa omenească poate interacționa cu un Sistem al structurii sociale just proiectat, pe baza echilibrului dintre părți sau poate interacționa cu un Sistem al structurii sociale injust proiectat, pe baza dezechilibrului dintre părți.
D16P1/1 Și astfel, sursă suferinței s-a mutat altfel decât s-au gândit unii înțelepți în trecutul îndepărtat, de la dorințele oamenilor la nivelul abstract al unei creații omenești ale cărei reguli au fost întoarse împotriva ființelor umane. Chiar și în civilizațiile în care aceia au apărut, Sistemul a făcut să ajungă o iluzie aplicarea acelor învățături.
D16P5/2 Între personalitatea corespunzătoare naturii interioare reale a unei fiinţe omeneşti şi personalitatea rolului social, indusă de Sistem, este un raport de putere în avantajul personalităţii mai puternice (adică ori în avantajul personalităţii corespunzătoare naturii interioare, caz în care omul va reinterpreta ordinele primite în funcție de educația reală primită, ori în avantajul personalităţii rolului, caz în care omul va interpreta ordinele primite doar în funcție de concordanță cu legile sociale).
D16P5/3 În structura socială finalitatea este că personalitatea dominantă să fie aceea a rolului social.
D16P5/4 Către această finalitate sunt orientate toate instituţiile care contribuie la formarea personalităţii unei fiinţe omeneşti. De aceea când te adresezi unui funcţionar public sau unui demnitar, te adresezi personalității rolului. Așa se explică de ce datorită personalității rolului, o ființă omenească provoacă suferință ireversibilă altei ființe omenești la simplul ordin al unui șef din ierarhia Sistemului, fără să mai conteze dacă victima are dreptate sau nu, fără să mai conteze dacă este adevărat sau nu motivul invocat de șefii ierarhici și indiferent de ce informații deține personal.
D16P5/4.1 Legătura conceptuală asociativă dintre faptele reale care provoacă suferință ireversibilă și justificarea acelor fapte prin regulile la care trebuia să se supună ființă datorită personalității rolului social, este de aceeași natură cu legătură dintre faptele reale care provoacă suferință ireversibilă și justificarea prin faptul că individul era sub influență băuturilor alcoolice.
D16P5/4.2 Nu au sens conceptele de libertate, dreptate și egalitate într-un Sistem injust proiectat în care i se cere ființei să provoace suferință ireversibilă semenilor justificându-se cererea prin regulile la care trebuie să se supună datorită personalității rolului social.
D16P5/4.3 Indiferent de felul în care este proiectat Sistemul structurii sociale în care apare o ființă omenească și indiferent de cât de suprapuse sunt sau nu sunt cele două personalități (cea reală a ființei și cea impusă de Sistem), dreptul natural fiind deasupra dreptului dat de legea făcută de om, normalitatea este atunci când ființa adopăa personalitatea reală ca fiind personalitatea dominantă, astfel încât atunci când i s-ar cere să aibă comportament inuman față de semeni, să poată alege comportamentul uman, indiferent de prețul plătit pentru această libertate.
D16P5/4.4 Deoarece libertatea nu este niciodată gratuită.