Revoluția Informațională și acțiunea cea mai importantă în acest moment istoric, de conversie a votului clasic în vot electronic, în condițiile menținerii lipsei corectiei în procesul de obținere și menținere a componenței de legitimitate a puterii
Spre deosebire de pașii din secvență logică a eșecului sistemelor sociale, care se bazează pe teorii asociate realității sociale de acum 200 de ani, dar care formează osatura Constituției aplicată astăzi, factorul tehnic a avut variația cea mai importantă, determinând trecerea de la feudalism la Revoluția Industrială și apoi la Revoluția Informațională, numită și digitală, care este în desfășurare. Pentru cine nu înțelege semnificația acestor două salturi ale omenirii, precizez că precedentul salt a fost Revoluția Agrară între anii 8500 și 7000 i.Hr. Perfecționarea electronicii digitale, începând cu anul 1930, a condus la abandonarea calculatoarelor analogice în favoarea celor digitale. Este greu de precizat, care a fost primul calculator digital. Cert este, că utilizarea acestora a trecut din domeniul militar către domeniul civil, ajungând la nivel de uz individual începând cu anul 1977. Primul transfer de date între University of California din Los Angeles și Institutul de Cercetare Stanford, a fost efectuat în 1969. Deși la început specialiștii au opus rezistență față de noile metode de interconectare, odată cu dezvoltarea primului prototip al World Wide Web în 1989, la Centrul European pentru Fizică Nucleară din Geneva (CERN), omenirea a intrat în era informațională și astfel, rând pe rând, au fost și sunt în continuare supuse schimbării toate componentele sistemului social.
Astăzi, tehnologia momentului permite votarea negativă în timp real, în perioada postelectorală, fapt care ar oferi posibilitatea populației de a preveni efectele abuzurilor, a faptelor de corupție și de trădare, cât mai aproape de momentul producerii, în cadrul unei democrații reale, fără a mai apela la intermedierea altor instituții ale statului. Deja au fost realizate din ce în ce mai multe modele de mașini pentru votul electronic [6] și a fost pusă la punct tehnologia de recunoaștere după caracteristici biometrice [7], astfel încât, confidențialitatea votului negativ de tip corecție ar putea fi asigurată 100%, nemaifiind necesar niciun accesoriu material pentru recunoașterea identității. Cu toate acestea, votul electronic aplicat deja în diferite entități statale menține lipsa prevederii corectiei din proiectarea procesului de transfer al componenței de legitimitate de la electorat la reprezentanții aleși [8].
Dar, în timp ce, pe de o parte, astăzi apare firesc faptul că viziunea strategică pentru 2011-2015 a Serviciului Român de Informații este intitulată „SRI în era informațională”, pe de altă parte, cea mai importantă acțiune în desfășurare atât în România, cât și la nivel global, este conversia votului clasic în vot electronic, în condițiile menținerii omisiunii corecției în perioada postelectorală. Astfel, cu tot progresul tehnic, se urmărește că transferul componenței de legitimitate a puterii de la electorat către reprezentanți să fie efectuat că la 1800, înainte de apariția telegrafiei, favorizându-se, legal dar injust, existența abuzurilor, a corupției și a trădărilor, care caracterizează „democrațiile” de astăzi.
În România procesul de transfer și de menținere a componenței de legitimitate a puterii este gestionat instituțional de către stat prin Autoritatea Electorală Permanentă [9]. Pe portalul acestei autorități, în secțiunea „Biblioteca”, apare documentul „Final Report for România Electronic Election Management System Feasibility Study Project of transition”, publicat în 2013, în care apare descrierea completă a conversiei votului clasic în vot electronic, fără a corectă, la nivelul procesului de transfer și de menținere a componenței de legitimitate a puterii de la electorat la reprezentanții aleși, lipsa corecției, că posibilitate de acționare în perioada postelectorală. Această acțiune este parte a unei operațiuni desfășurată în această perioada la nivel global, sub umbrela unei organizații înființată în octombrie 2013 și denumită „Association of World Election Bodies” sau „A-WEB”. Această organizație a fost creată pentru a gestiona unitar, la nivel global, conversia votului clasic în vot electronic [10][11][12][13]. În 14 octombrie 2013, Președintele Autorității Electorale Permanente din România a fost ales membru în conducerea asociației globale A-WEB [14]. În timp ce acțiunile publice par să indice normalitatea și apar speranțe pentru mai bine [15], menținerea neprevederii corectiei, că metodă de acțiune a populației în procesul de transfer și de menținere a componenței de legitimitate, va conduce, fără nici un dubiu, și la falimentul acestei forme de sistem social, determinând eșecul în masă al tuturor entităților economice apărute în perioada post-comunistă, indiferent de performanțele individuale de management pe care le-au avut.