ACR 04 – Influența eșecului unei forme a sistemului social asupra eșecului în masa a entităților economice asociate

Dovada privind influență eșecului unei forme a sistemului social asupra eșecului în masă a entităților economice asociate, indiferent de performanțele individuale de management pe care acestea le-au avut

Procesul de transfer și de menținere a componenței de legitimitate a puterii, care caracteriza sistemul politico-economic din perioada Regatului României, nu includea corecția, la fel că și în cazul tuturor statelor din acea perioada. Datorită efectelor abuzurilor de putere, s-a ajuns la două războaie mondiale. După al doilea război mondial, la dată de 30 decembrie 1947, regele Mihai I a fost forțat să abdice și a fost proclamată Republica Populară Română. În 11 iunie 1948, Marea Adunare Națională vota Legea nr.119, pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi. În perioada 1948 – 1950 toate unitățile industriei au trecut în proprietatea statului. Prin decretul nr. 121 din 6 iulie 1948 s-a stabilit regimul de colectare al cotelor de cereale. Plenară Comitetului Central al P.M.R. din 3 – 5 martie 1949 a elaborat programul vizând transformarea socialistă a agriculturii și declanșarea campaniei de colectivizare. Toate entitățile economice apărute în perioada Regatului României au dispărut, indiferent de performanțele individuale de management pe care le-au avut.

Procesul de transfer și de menținere a componenței de legitimitate a puterii, care caracteriza sistemul politico-economic din perioada 1947-1989 nu a inclus, de asemenea, corecția. În contextul căderii comunismului în toată Europa de Est, începând cu mijlocul lunii decembrie 1989 și în România a fost eliminat regimul politico – economic socialist. În 1989, cea mai mare parte a veniturilor bugetului României era adusă de către 1256 de întreprinderi. Transformarea economiei socialiste românești în economie de piață, de către regimul post-comunist a fost începută prin Legea 15 din 1990, prin care (art. 1) fostele întreprinderi și organizații economice socialiste au fost transformate în regii autonome și societăți comerciale. Transferul de proprietate a fost neclar în ceea ce privește relația dintre patrimoniul întreprinderii socialiste și societatea comercială nou formată pe baza acesteia, fapt care a determinat începutul devalizarii întreprinderilor, la nivel național. Există diferite statistici și liste, care cu toate erorile conținute, arată faptul că entitățile economice apărute în perioada comunistă au dispărut, indiferent de performanțele individuale de management pe care le-au avut.

Procesul de transfer și de menținere a componenței de legitimitate a puterii, care caracterizează sistemul politico-economic de după 1989 nu include, de asemenea, corecția. Situația sistemului social în perioada post-comunistă, urmează clar secvență negativă a sistemelor anterioare. Deja datoria externă a României a atins valori atât de ridicate încât conceptul de suveranitate a  poporului a devenit formal. Acest fapt rezultă destul de elocvent din mediul informațional la care are acces orice cetățean, motiv pentru care nu îl mai detaliez.