ACR 03 – Descrierea incompletă a procesului de obținere și menținere a componentei de legitimitate a puterii

Proiectarea incompletă a procesului de obținere și mentinere a componentei de legitimitate  a puterii in sistemul social, prin omiterea prevederii corecției, ca modalitate de acțiune a populației în perioada postelectorală, cu scopul de a sancționa un reprezentant ales, în care nu mai are încredere (al treilea pas din secvență logică a eșecului)

Modalitatea de obținere a componenței de legitimitate a puterii este menționată direct în Constituția României. Se observă că în perioada postelectorală nu este permisă manifestarea suveranității la nivel individual, astfel încât cetățeanul cu drept de vot să poată vota negativ reprezentanții în care nu mai crede. Această concepție provine dintr-o perioada în care nici telegraful nu era inventat și practic, pentru orice exprimare a voinței electoratului era necesară dezbaterea și referendumul.

În România nu există și un învățământ interdisciplinar (ex: care să se finalizeze cu o licențiere dublă și în sociologie și în management). Prin urmare, concepte care țîn de rutină din management și care ar fi determinat cu ușurință proiectarea justă a procesului de obținere și de menținere a componenței de legitimitate a puterii nu există pentru specialiștii din sociologie și viceversa.

Pentru a identifica în cel mai simplu mod cum este posibil eșecul sistemului social datorită obținerii componenței de legitimitate a puterii printr-un proces proiectat fără corecție, vom utiliza un astfel de concept din management, cunoscut sub denumirea de „ciclul PDCA” [4]. Acest ciclu teoretic, format dintr-o secvență de patru pași (Plan  – Do – Check – Act),  a fost prezentat public prima oară în 1950*). Scopul acestei secvențe logice a fost identificarea unei metodologii simple pentru rezolvarea problemelor. Astfel de concepte fundamentale au făcut diferența dintre performanță și eșec în mediul economic, contribuind la formarea celor mai puternice economii ale lumii. Datorită succesului, aceia care au lansat aceste concepte valoroase ar fi trebuit să prevadă că ele vor fi folosite și pentru a rezolva problemele de la nivelul macrosocial și macroeconomic și chiar în scop de dezvoltare personală. În acest articol, aplicăm conceptul ciclului PDCA la nivelul sistemului social luat în întregul sau (macrosocial și macroeconomic).

Al treilea pas din secvență logică a eșecului sistemului social arată că din infinitatea de procese simultane, se diferențiază unul esențial, atât de important, încât singur, dacă este proiectat incomplet, poate determina eșecul întregului sistem social. Acest cel mai important proces din sistemul social este procesul de transfer și menținere a componenței de legitimitate a puterii, de la electorat la reprezentanții aleși, care ajung să ocupe cele mai importante poziții de decizie din instituțiile statului (fig. 4).

Pentru a nu există nici un dubiu, prezentăm în continuare demonstrativ, singurele trei posibilități de acționare după apariția unei probleme, în două situații echivalente logic la nivelul sistemului social, din mediul macrosocial și din mediul macroeconomic. La fel cum la nivel microeconomic (la nivelul unui agent economic) în diferitele etape ale ciclului PDCA pot fi implicate părți distinct reprezentate la nivelul organigramei, la nivelul macroeconomic și macrosocial sunt implicate părți diferite ale sistemului social. Mai trebuie precizat că acțiunea corectivă este acțiunea de eliminare a cauzei unei / unor neconformități, iar corecția este acțiunea de eliminare a unei neconformități detectate. 

*)William Edwards Deming