PM3 D2P5/4 – tema 06. Operativitatea

Electoratul este deja obișnuit cu ideea diferitelor tipuri de bancomate și cu utilizarea cardurilor. Acelea sunt mașini mult mai complexe față de ce ar însemna un aparat pentru vot electronic. Ideea nici măcar nu este nouă, însă nimeni din rândul populației votante nu s-a gândit că s-ar putea aplică la nivelul întregii mase electorale. Astfel de aparate au fost deja construite.

Spațiile ideale pentru amplasarea acestor mașini de vot ar putea fi de exemplu în zonele unde au fost centrele de votare în construcții simple cu o singură camera pentru mașînă (mașinile de vot), care să asigure confidențialitatea, precum și cu facilitățile minime pentru pază, fără niciun fel de alt confort aparent justificat social. Numărul lor mai mic inițial, ar putea fi multiplicat până când se va ajunge la numărul suficient de mașini de vot pentru că sistemul electoral să funcționeze în timp real. Resursele financiare necesare ar putea fi obținute de la comunitățile locale sau în cazul localităților sărace, de la nivelul național. Construcția in sine a infrastructurii ar trebui să permită prevenirea vicierii utilizării intenționate ulterioare și ar trebui să fie asigurată prin grijă atât a statului, cât și a reprezentanților societății civile locale. Dată fiind miza, pentru asigurarea echilibrului între populație și cei care ar ajunge să ocupe pozițiile cheie din stat, pentru a nu trăda propriul popor, suntem convinși că pază ar fi esențială și că ar trebui să fie dublă, atât din partea statului cât și din partea reprezentanților societății civile locale. Sunt convins că din partea statului numai armata ar avea legitimitatea și capabilitatea de a asigura pază. Din partea populației ar putea fi implicate organizațiile neguvernamentale, care astfel și-ar vedea și ele îndeplinită menirea. Pentru asigurarea nealterarii datelor sunt convins că sunt destui români deștepți care să găsească soluții. Consider vital că controlul asupra acestor date să fie dublu instituțional și civil, iar asocierea votant-vot să fie considerată secretă.

Ar trebui redefinite prevederile legale referitoare la trădare, că fiind cea mai gravă infracțiune împotriva societății, astfel încât să acopere toate acțiunile de compromitere a infrastructurii necesare aplicării acestui sistem electoral pe baza căreia să fie aplicată votarea pozitivă sau negativă.